Foto apparatuur

Geschiedenis in een notendop

De camera waar het allemaal mee begonnen is was de Zenit-E. Een camera met een ingebouwde lichtmeter maar deze was niet gekoppeld aan een automaat. De camera was mechanisch, wel moest er een batterij in voor de lichtmeter. Met de knop linksboven op het toestel kon je wijzer van de lichtmeter op de meting zetten en vervolgens kon je de gevonden waarden voor sluitertijd en diafragma instellen op de camera. Met deze camera heb ik tijdens mijn militaire dienst (1988-89) veel gefotografeerd.
Na de Zenit ben ik overgestapt op een Nikon F601 en iets later een F801s, tijdens vakanties en uitjes slepen met veel te zware fototassen met altijd te veel lenzen mee. Veel gefotografeerd in deze tijd, voornamelijk dia’s. In deze tijd heb ik ook een cursus gevolgd bij de DAF. (Dordtse Amateur Fotografen)
In 2004 ben ik over gegaan op digitaal en heb ik een Nikon D70 aangeschaft. Langzamerhand fotografeerde ik steeds minder en beperkte het zich tot wat foto’s maken op vakantie. Daarom in 2007 overgestapt op een compact camera van Canon de G10 en weer wat later een Samsung NX200.

De FujiFilm X-T2

in bewerking

De FujiFilm X100V

Tijdens de zoektocht naar een 23mm (fullframe-equivalent van 35mm) lens voor mijn vertrouwde X-T2 kwam de X100V op mijn pad. Deze compactcamera met een zeer goede, vaste, lichtsterke prime-lens van 23mm is ideaal voor straat- en documentaire fotografie.
Na verschillende reviews te hebben gelezen en bekeken liep ik steeds warmer voor dit fototoestel. Deze camera heeft een hybride zoeker d.w.z. een combinatie van een optische zoeker (OVF) en een elektronische zoeker (EVF). Door middel van een handel aan de voorzijde van het toestel kan je makkelijk wisselen tussen beide opties. De camera is voorzien van afdichtingen tegen stof en water om hem weersbestendig te maken, wel moet je een UV filter op de lens plaatsen om deze ook echt waterbestendig te maken. De fluisterstille centraal sluiter, de zeer goede beeldkwaliteit en het ongelofelijke sexy retro-klassieke uiterlijk deden mij besluiten mezelf deze camera cadeau te doen.
Ik heb deze camera nu (december 2021) een half jaar in bezit en heb absoluut geen spijt van de aanschaf. Samen met de X-T2 is de X100V een werkpaard en heb ik altijd één van tweeën mee tijdens mijn wandelingen.
Mijn X100V is ‘gepimpt’ met een JJC zonnekap, een soft release button van het zelfde merk en een camerariem van Bronkey.
Valt er nog iets te wensen? Jazeker, de Leica Q2 Monochrom compactcamera lijkt me geweldig. De aanschafprijs is te hoog, ach er moet wat te dromen overblijven.